Olemme edenneet hankkeessa loppusuoralle ja nykyhankkeemme on päättymässä 31.12.2023. Syksyn aikana hanketiimi on toteuttanut edelleen koulukohtaisia hyvinvointitoimintoja hyvinvointivalmentajien johdolla.

Rautalammin lukiolla toteutettiin lauantaina 28.10. perinteinen syyspäivä,johon opiskelijoiden lisäksi oli kutsuttu vanhemmat ja huoltajat. Koulu vastasi huoltajille suunnatusta ohjelmasta ja Meijän lukio -hanke opiskelijoiden ohjelmasta.
Opiskelijoiden aamupäivä koostui neljästä pajasta, jotka olivat Best Hopes Coutching motivaatiovalmennus, Nepsy-ohjaaja Sanna Huomannin Tsemppiä opiskeluun -paja, kengurukenkäilyä vetävän Henna Orasen liikunnallinen paja sekä hyvinvointivalmentaja Marin jouluviikon suunnittelu -paja.

Leppävirran lukio toteutti lokakuussa syysretken Partaharjukeskukseen. Ohjelmassa oli frisbeegolfia, patikointia, pihapelejä, maastopyöräilyä oppaan johdolla sekä hurjimmille vielä loppusyksyn kanotointia oppaan johdolla hieman viilenevissä vesissä. Ruokailu tapahtui koko porukan voimin tunnelmallisessa kodassa, ja ai että reissumiesleipä pienesti nuotiolla paahdettuna maistuikin hyvältä!

Joroisten lukio vietti syysliikuntapäivää koko koulun voimin Leppävirralla Vesileppis Areenalla. Siellä opiskelijat pääsivät kisailemaan Vesileppis-mittelöissä sekä kokeilemaan curlingia,seinäkiipeilyä, jousiammuntaa ja keilausta, myös opiskelijoiden toive kylpylään pääsystä toteutui.

Sulkavan lukiolla vietettiin syksyn mittaan kahdesti iltapäivää lautapelien ja Band Hero -pelin sekä yhteistyössä pelattavien konsolipelien merkeissä. Bändipeli osoittautui todella hauskaksi matalan kynnyksen musisointitavaksi porukalla, ja mikä parasta, myös kv-opiskelijat pystyivät osallistumaan siihen täysin rinnoin. Kisailukappaleet kun olivat 80-90 -luvun rokkia ja sanat englanniksi. Toinen tapahtuma järjestettiin marraskuun lopussa jakson päättäjäisiksi, ja siellä pidettiin pelailun lisäksi myös joulutorttupajaa.

Suonenjoen lukiolla toteutettiin marraskuussa opiskelijakunnan ideoima toimintapäivä, jossa päivä alkoi Lapua 1976 elokuvaesityksellä koko koululle. Tämän jälkeen opiskelijat jakautuivat eri toimintapisteisiin, joita olivat nyrkkeily, futsal, uinti sekä kuntosalitreeni. Iltapäivällä puolet opiskelijoista pelasivat lautapelejä, samalla kun toinen puoli kiersi päihde- ja mielenterveysteemaisia toimintapisteitä etsivän nuorisotyön ja ehkäisevän päihdetyön johdolla.

Loppusyksystä hyvinvointivalmentaja Mari löi hynttyytyhteen Kohti Nivelvaihetta ja sen yli -hankkeen koulunuorisotyöntekijä Jaanan kanssa, ja yhdessä pidimme oppitunnit kaikille Savonlinnan Lyseon lukion ykkösille stressinhallinnasta ja ajankäytöstä, toiminnallisuutta unohtamatta. Koska yksi oppitunti sattui Halloween – juhlien ajalle, olivat “vierailevat opet” myös pukeutuneet oppitunneille asiaankuuluvan kauhistuttavalla tavalla. Kukaan ei nimittäin muistanut kertoa meille, että koko koulun pukeutumisteemasta oltiin luovuttu. 🙂 Saimme aikaan pitkiä katseita,mutta myös hymyjä ja hyvän tarinan muisteltavaksi.

Marraskuun alussa Kuopiossa Lyseon ja Lumitin opiskelijoilla oli hyvinvointipäivä. Ohjelmassa oli erilaisia toimintapajoja niin kouluilla kuin ympäri kaupunkia. Opiskelijat pääsivät tutustumaan Kuopion museoihin, kirjastoon sekä kaupunginorkesteriin. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen luennoi ravitsemuksesta ja aivotutkija Mona Moisala aivojen hyvinvoinnista. Toimintapajoissa tutustuttiin ilmastoystävälliseen ruokaan, pelattiin lautapelejä, tanssittiin salsaa sekä rentouduttiin pikahieronnoissa. Päivä huipentui kaikkien opiskelijoiden ja opettajien kesken Ville Saarenkedon stand up-esitykseen Musiikkikeskuksella.

Kallaveden lukiolla oli lukuvuoden alussa upeasti onnistunut hyvinvointi- ja liikuntapäivä. Jatkuvana toimintana olemme yhteistyössä seurakunnan työntekijöiden kanssa järjestäneet kerran kuukaudessa lautapeli-iltapäivän. Kallaveden lukiolaisten syyslukukausi ja samalla hankkeen toiminta päättyy viimeisellä kouluviikolla järjestettävään elokuvailtapäivään.

Tällä hetkellä Kuopion klassillisella lukiolla suunnitellaan kovaa vauhtia joulukuun puolessa välissä olevaa liikuntapäivää. Osa lukiolaisista lähtee laskettelemaan Tahkolle ja osa jää Kuopioon liikkumaan. 30.11. vietettiin hyvinvointipäivää, joka sisälsi pikahierontoja, taukojumppaa, rentoutumista ja muuta hyvinvointia lisäävää ohjelmaa.

Vesannon lukion opiskelijoita oli lokakuun alussa Salamajärven kansallispuistossa retkeilemässä. Retkikurssin loppuhuipennus saatiin järjestymään hienosti yhteistyössä Meijän lukio -hankkeen, Vesannon lukion ja SAKKY:n eräopasopiskelijoiden kanssa.

Nilsiän ja Juankosken 1. vuosikurssin opiskelijat olivat ryhmäytymässä Hirvijärvellä. Ohjelmassa oli ryhmäyttävää toimintaa, rentoa yhdessäoloa ja upeista syyspäivistä nauttimista. Marraskuussa myös Nilsiän ja Juankosken lukiolla lisättiin lukiolaisten hyvinvointia hyvinvointi-iltapäivässä.

Hankkeen päätösseminaari 11.12. klo 14 (teams), tervetuloa:
Hanke huipentuu joulukuussa 11.12. loppuseminaariin, tervetuloa kaikille! Kerromme seminaarissa hankkeen tuotoksista tarkemmin sekä jatkohankkeen tilannekatsauksen.Meijän lukio – Lukiolaisten koulupudokkuuden ennaltaehkäisy ja hyvinvoinnin tukeminen Itä-Suomessa -hankehakemus jätettiin arvioitavaksi 29.9.23 päättyneessäESR+-haussa. Uutta hanketta on valmisteltu viime kesästä lähtien, ja joulukuun alussa saadun tiedon mukaa hakemus etenee myönteisenä jatkovalmisteluun.

Hankkeen tuotoksia / Palvelurepertuaari ja Opiskelijatutorin käsikirja:
Hankkeen hyvinvointia lisäävistä ja toteutetuista toiminnoista on koottu palvelurepertuaari, joka julkaistaan hankelukioille loppuseminaarissa. Palvelurepertuaariin on koottu kaikki hankeaikana tehdyt toiminnot, jotka ovat teemoiteltu 8 hanketeeman alle. Mallista voi suodattaa koulukohtaiset tiedot tai tarkastella toimintoja laajemmin. Koonnin on tehnyt markkinoinnin ja viestinnän harjoittelija Ruusu hyödyntäen Power BI:tä. Myös opiskelijatutorin käsikirja sekä painettuna (jaetaan kouluille) että sähköisenä versiona julkaistaan joulukuussa.

Meijän lukio -hanke valittiin Human Power23 järjestämän valtakunnallisen Ihmisläheinen työelämäteko -kilpailun 7 parhaan työelämäteon joukkoon:
Mistä on kyse? HumanPower23 nosti esiin ihmisläheisen työelämän toimijat 4 eri kategoriassa. Jatkoon päässeet ja voittajat palkittiin ihmisläheisen työelämän palkitsemisgaalassa, joka järjestettiin Helsingissä 16.11.2023. Hanketiimiä edustivat Sanna ja Mari. Aiheesta lisää blogipostauksessa.

Talous ja ohjeet:

  • Hankkeen vuoden 2023 omarahoitusosuudet laskutettu syksyllä 2023.
  • Hankkeen loppuraportti ja viimeinen maksatus ajalta 1.7.-31.12.23 valmistellaan ja toteutetaan alkuvuonna 2024.

Suuret kiitokset hanketiimin puolesta ja tavoitettavuus joulukuussa:
Meijän lukio -hanketiimi kiittää opiskelijoita, opettajia ja rehtoreita sekä kaikkia hankeyhteistyökumppaneita loistavasta yhteistyöstä!

Marille toivotamme tuplaonnea perhevapaille jäämisen johdosta joulukuussa, hanketiimi tavoitettavissa joulukuuhun saakka seuraavasti:
Mari: Tavoitettavissa ma 18.12. saakka (ti 19.12. alkaen yhteys Sannaan)
Jasmin: Tavoitettavissa pe 29.12. saakka (osittain vapaalla jouluviikolla)
Sanna: Tavoitettavissa pe 29.12. saakka (osittain vapaalla jouluviikolla) ja 2.1.-31.3.24.

yhteistyöterveisin,

Sanna, Mari, Jasmin ja Ruusu