Opiskelijat kirjoittivat Itä-Suomen lukioverkoston laatutörmäytyksissä ylioppilaiden puheita vuodelle 2035 osana työpajatyöskentelyä. Tähän blogijulkaisuun on koottu kolme erillistä puhetta. Lämmin kiitos puheiden kirjoittajille!

Puhe 1

Morjesta arvoisa juhlaväki ja vuoden 2035 ylioppilaat!

Tänään juhlitaan teidän valmistumistanne, ja minä itsekin olen tämän vuoden ylioppilas. Kun olemme valmistumassa, on hyvä palata muistelemaan sitä, mistä kaikki alkoi.

Aluksi jännitti tosi kovasti, sillä minusta tuntui, että en tiennyt oikein mitään. Mutta asioista kerrottiin niin hyvin, että kaikki lähtikin hyvin liikkeellä. Näin jälkeenpäin muistelen lukiovuosiani lämmöllä.

Muistan kun astuin ensimmäisenä koulupäivänä uuden lukioni ovista sisään. Kaikki oli niin uutta. Se oli askel tuntemattomaan. Onneksi minulla oli halu oppia ja olla osa tulevaisuutta. Lukio tuntui vilahtavan silmissä. Nyt me olemme tehneet ylioppilaskokeet ja tänään meidän kova työmme palkitaan. Hyvä me.

Olemme kasvaneet ja oppineet paljon lukion aikana. Opimme yhteistyötaitoja, joiden avulla osaamme selviytyä tulevaisuudessa. Lisäksi saimme työkaluja elämänhallintaan, muun muassa verojen maksamiseen.

Osaamme arvostaa erilaisuutta ja kunnioittaa ihmisiä ympärillämme. Astumme maailmaan sivistyneinä kansalaisina. Lukiomme tarjosi meille tukea tarvittaessa, laadukasta opetusta sekä turvallisen yhteisön.

Lukio tarjosi myös lepoa opiskeluiden ohella, vaikka töitä pitikin tehdä. Saimme myös turvan opiskeluun keskittymiseen ilman huolta toimeentulosta.

Vaikka päivät saattoivatkin venyä pitkiksi, tasapaino pysyi ja voimaantunut olo kantoi läpi lukemisen ja lukion eri vaiheet, joita muistelemme lämmöllä. Muistan elävästi kaikki yhteiset hauskat muistomme. Kuten kun harjoittelimme vanhojen tansseja ja odotimme sitä päivää kuin kuuta nousevaa. Samalla innolla odotimme penkkareita sekä abirisselle pääsyä. Sitten ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset ja penkkarit.

Tietysti meillä on ollut myös vastoinkäymisiä matkassamme. Olemme kaikki pelänneet sitä pahinta, i:tä. Ja sitä, ettemme saa kaikkia opintopisteitä täyteen. Kuitenkin vapaus, joka meille ensimmäisenä koulupäivänä suotiin, on tehnyt meistä oma-aloitteisia ja itsenäisiä tulevaisuudentoimijoita ja -ajattelijoita.

Kiitokset kaikille kanssakulkijoille tällä kivisellä sekä palkitsevalla matkalla. Erityiskiitokset opettajille, jotka tarjosivat tukeaan sekä kannustivat meitä. Rakkaat huoltajamme, jäämme teille velkaa siitä, että olette jaksaneet meitä lukiostressin keskellä.

Tuntuu kuin eiliseltä, kun aloitimme lukiouramme, mutta vuodet ovat vierineet nopeasti yhdessä teidän kanssanne. Nyt on aika katsoa tulevaisuuteen, mutta ennen sitä juhlitaan tätä suurta saavutustamme. Onnea vielä kaikille, toivottavasti robotit eivät vie töitämme!

Puheen ovat laatineet yhdessä joukko Kallaveden lukion, Kuopion klassillisen lukion, Kuopion taidelukio Lumitin ja Siilinjärven lukion opiskelijoita.

Puhe 2

Hyvät juhlavieraat,

olemme kokoontuneet juhlistamaan meitä vuoden 2035 ylioppilaita.

Lukiomatkamme on ollut täynnä ikimuistoisia hetkiä ystävien, opettajien ja kehittävien oppimiskokemusten parissa. Yleissivistyksen lisäksi olemme oppineet toimimaan yhteistyössä erilaisten ihmisten kanssa. Muistellaan nyt tätä matkaa.

Ylioppilaaksi tuleminen on ollut pitkä taival. Siinä apuna ovat olleet mukavan lyhyet koulupäivät ja salaattibuffet, jotka ovat edistäneet oppilaiden hyvinvointia ja panostamista kouluun. Aikaa on myös jäänyt elämiseen, kun pakollisia kursseja, esim. musiikkia ja kuvista, vähennettiin huomattavasti, mutta lisäksi on tullut uusia valinnaisia, kuten kotitalous. Paineet ovat vähentyneet YO-kirjoitusten poistuttua, kun lukiosta valmistutaan nykyisin pelkillä opintopisteillä.

Astumme maailmaan sivistyneinä, kiitollisina menneestä, mutta katse kohti tulevaa. Lukio kasvatti meitä monella tavalla ihmisinä ja teki meistä viisaampia. Olemme kiitollisia kaikista uusista kavereista ja loistavasta ryhmähengestä koko lukion välillä.

Kiitämme hyvästä ja laadukkaasta kouluruuasta. Koulumme kauppa on ollut myös mahtava ja kovassa käytössä. Opiskelu lukiossamme on ollut monipuolisten oppituntien ja mukavien opettajien kanssa hauskaa. Mahdollisuus koulupäivien sisällä harrastaa liikuntaa on ollut mieleistä.

Haluaisin kiittää lähimmäisiäni heidän antamastaan tuesta koko lukiourani aikana. Haluaisin kiittää myös rakkaita opettajiamme heidän upeasta panoksesta meidän opettamisemme kanssa. Kavereitahan ei saa unohtaa, he tekivät lukio-opinnoista paljon mukavampaa. Kiitos kaikille teille!

Lopuksi haluan toivottaa onnea ja menestystä teille, hyvät ystävät. Toivon, että jatkatte yhtä laadukasta opiskelua jatkossa kehittääksenne itseänne ja tulevaisuuttanne. Kiitos, kun kuuntelitte, ja muistakaa, älkää luovuttako!

Puheen ovat laatineet yhdessä joukko Juankosken, Nilsiän, Rautalammin, Suonenjoen, Tuusniemen ja Vesannon yhtenäiskoulun opiskelijoita.

Puhe 3

Arvoisa rehtori ja arvoisat opettajat, vastavalmistuneet ylioppilaat, läheiset ja muu juhlaväki.

Olemme kokoontuneet tänään juhlimaan ylioppilaaksi valmistumistamme.

Tämä taival alkoi haaveista päästä lukioon. Aluksi tunteet olivat epävarmoja ja pelokkaita, mutta samalla innostuneita: olihan lukio kuitenkin Unelmien lukio.

Tähän tilanteeseen on päädytty vahvuuksien, mutta myös vaikeuksien kautta. Ylioppilaaksi pääseminen on vaatinut paljon töitä, armollisuutta itseä kohtaan ja hyviä tukiverkostoja, joita on löytynyt koulusta runsaasti. Välillä on epätoivo iskenyt, mutta siitäkin olemme selvinneet opettajien, kavereiden ja kouluhenkilökunnan avulla. Mielikuvat tulevaisuudesta ja lukiomme hyvät lähtökohdat unelmoimiseen ovat kantaneet eteenpäin, samoin kuin koko koulussa vallitseva loistava yhteishenki.

Lukion aikana olen kokenut niin ilon hetkiä kuin vastoinkäymisiäkin, kumpikin kehittäen ongelmanratkaisukykyäni. Niiden avulla uskon löytäneeni tieni elämässä yhteiskunnan jäsenenä ja opintojeni jatkuessa uskon osaavani soveltaa oppimaani tietoa ja taitoa kohti menestystä. Itselleni tärkeät ihmiset ovat auttaneet minut lukion läpi ja tahdon kiittää läheisteni lisäksi koko kouluyhteisöä ikimuistoisista hetkistä lukiotaipaleella.

Astumme maailmaan kokeneina ja sivistyneinä. Lukio on tehnyt meistä aikuisia, jotka pystyvät ohjaamaan omaa tulevaisuuttaan ja auttamaan muita.

Toivon valoisaa ja hyvää tulevaisuutta ja haluan toivottaa kaikille muille lukiolaisille hyviä lukioaikoja ja ylioppilaille onnea jatko-opintoihin!

Puheen ovat laatineet Siiri, Väinö, Timo, Liisa, Emmi ja Inkeri Joensuun aikuislukion, Joensuun lyseon, Joensuun yhteiskoulun lukion sekä Lieksan ja Pyhäselän lukioiden yhteisessä työpajassa.