Alkusyksyn toimintaa:

Meijän lukio -hanke on jatkanut syyslukukauden toimintaa vauhdikkaasti. Syyslukukauden tärkeiksi teemoiksi ovat nousseet ryhmäyttäminen ja opiskelijoiden osallisuus sekä tiedon lisääminen ajankohtaisista aiheista, kuten älylaitteiden vaikutuksesta jaksamiseen ja keskittymiskykyyn sekä päihteiden vaikutuksista. Hyvinvointivalmentajat ovat jalkautuneet hankelukioille toteuttamaan hyvinvointia ja jaksamista lisäävää toimintaa monipuolisesti, kohdelukioiden toiveet huomioiden.

Elokuun alussa Rautalammin lukiolla toteutettiin uusien tutoreiden koulutusta ja ykkösten ryhmäytystä hanketiimin johdolla, jo ennen koulun alkua. Leppävirran lukiolla järjestettiin ryhmäytystä ensimmäisenä koulupäivänä kaikille lukiolaisille olympialaisten muodossa yhteistyössä hanketiimin, koulunuorisotyön ja koulukuraattorin kanssa. Kuopion klassillisen lukion opiskelijat osallistuivat Älylaitteet ja kehittyvät aivot -luennolle Mona Moisalan johdolla. Hanketiimi oli myös mukana toteuttamassa ja osallistui Kuopion Klassikan ykkösten ryhmäytymispäivään Hietasalossa.

Kuopion keskusta-alueen lukioiden tutoreiden yhteiskoulutukset pureutuivat tutoreiden tehtäviin ja toimintaan. Ideana on tarjota ja jalkauttaa sama kokonaisuus hankelukioille koulujen toiveet huomioiden ja yhteistä toimintakulttuuria kehittäen. Savonlinnan lyseon lukiolla toteutettiin ykkösten ja kakkosten hyvinvointipäivä, jossa hyvinvointivalmentaja ohjasi työpajaa rentoutumiskeinoista yhdessä Kohti nivelvaihetta ja sen yli- hankkeen nuorisotyöntekijän Jaanan kanssa. Meijän lukio- hankkeen kautta hyvinvointi-päivään saatiin myös ravitsemusterapeutin paja sekä Best Hopes Coutchingin motivaatiotyöpaja.

Joroisten lukiolla järjestettiin yökoulu, jossa opiskelijat kiersivät hankkeen sekä nuorisotoimen järjestämiä toiminnallisia työpajoja mm. opiskelutekniikoista, stressin ja ajankäytön hallinnasta ja rentoutumiskeinoista sekä kilpailivat tietovisassa. Kuopion Lumitilla järjestettiin tupakointiin puuttumisen luento yhteistyössä ehkäisevän päihdetyön ja Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen kanssa. Seuraavana päivänä asian käsittely jatkui ryhmänohjaajien tuokioissa. Elokuun lopulla ryhmäytettiin Nilsiän ja Juankosken lukioiden tutoreita pelien, keskustelujen sekä kisailujen avulla. Hyvinvointiteemaan tartuttiin Kallaveden lukiolla hyvinvointi- ja liikuntapäivässä, jossa aamu alkoi Mona Moisalan aivojen hyvinvointiin keskittyvällä luennolla ja jatkui iltapäivällä erilaisten liikunta-aktiviteettien parissa.

Hankelukioiden ja opiskelijoiden yhteistyötä vahvistettiin Vesannon ja Suonenjoen lukioiden yhteisillä olympialaisilla. Opiskelijat kiersivät kahdessa eri pajatoiminnassa, jonka jälkeen päivä huipentui koulujen väliseen norsupalloturnaukseen. Lisäksi hankelukioilla on toteutettu laavu- ja luontoretkiä. Sulkavan lukiolla hyvinvointivalmentaja vieraili sekä yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokouksessa että opiskelijakunnan hallituksen kokouksessa ideoimassa tulevaa lautapeli-iltaa sekä ryhmäytysretken ohjelmaa ykkösille ja kakkosille. Syksyn tutorkoulutukset huipentuvat Vesannon yhtenäiskoulun lukion tutorkoulutukseen syyskuun alussa.


Kehittämistoiminta:

Hyvinvointibotti julkaistiin kesällä 2023. Botti tarjoaa ohjeistusta ja polkuja tärkeistä teemoista, joita ovat mielenterveys ja jaksaminen, fyysinen hyvinvointi, opiskelu, päihteet, ihmissuhteet sekä seksuaalisuus ja sukupuoli. Botin avulla nuori voi etsiä matalalla kynnyksellä tietoa askarruttavista aiheista.
Bottia jatkokehitetään tekoälyä hyödyntäen, hyvinvointia tukevia ratkaisuja tarjoten.

Hanketiimi on koostanut hankelukioiden käyttöön 50 vinkkiä Nuorten hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi. Vinkit löytyvät Opiskelijan Pohjois-Savo 2023 -lehdestä.

Harjoittelija Ruusu esittäytyy:

Moikka, olen Ruusu Niemi, toisen vuoden wellness-tradenomiopiskelija Kuopiosta.
Liityin hankkeeseen elokuun alusta suorittamaan opintojeni perusharjoittelujaksoa,
ja olen mukana hanketiimissä joulukuun loppuun asti. Harjoittelujaksolla hyödynnän tradenomiosaamistani viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä sekä erinäisten kokonaisuuksien
koostamisessa ja visualisoinnissa. Mahtavaa päästä mukaan!

Hankkeen yhteistyökumppani esittäytyy / Savon ammattiopisto:

Meijän lukio -hanke on tehnyt yhteistyötä Savon ammattiopiston, erä- ja luonto-alan henkilökunnan sekä opiskelijoiden kanssa. Yhteyshenkilönä Sakkyn puolelta on toiminut Jesse Kröger, joka kertoo hieman tarkemmin yhteistyöstä ja koulutuksesta yleisesti.

”Savon ammattiopiston, erä- ja luonto-alan ammattitutkinto koulutus on tarkoitettu kaikille luontoalasta kiinnostuneille aikuisille, luontoalan yritystoimintaa suunnitteleville sekä luonto-ohjaajan, alan muun koulutuksen tai vankan työkokemuksen hankkineille. Koulutuspaikka on Toivalan kampuksella. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Lähiopiskelua on pääsääntöisesti kerran kuukaudessa perjantai-illasta sunnuntaihin. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa luonnontuntemusta ja erätaitoja, erilaisiin luontoaktiviteetteihin tutustumista ja ohjaamista sekä eräkokkausta. Koulutuksen aikana järjestetään myös kaksi pidempää vaellusta Ruotsin tai Suomen lappiin.

Meijän lukio -hankkeen kanssa olemme yhteistyössä järjestäneet halukkaille hankelukioiden ryhmille luontoon ja retkeilyyn liittyviä ohjattuja yönyli reissuja lähialueiden retkeilykohteisiin. Eräopasopiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet retket yhdessä yhteistyölukioiden kanssa.”

Hankeyhteistyö:

Meijän lukio -hanke ja Game Over? – Continue -hanke tarjoavat yhteistyössä pelaamiseen, siihen liittyviin ilmiöihin ja online-tapahtuman rakentamiseen liittyvän opintojakson Kuopion lukioissa 2.10-15.11.23. Opintojakson aikana tutustutaan mm. tiimipelaamiseen, striimaamiseen ja e-urheilijan valmentamiseen. Opintojaksolla tuotetaan online-tapahtuma ja tunneilla vierailee asiantuntijoita. Opintojaksoon on erillinen ohjeistus ja ilmoittautuminen, lisätietoa hanketiimiltä.

Savonlinnan seudulla hyvinvointivalmentajamme Mari on tehnyt hankeyhteistyötä Kohti nivelvaihetta ja sen yli -hankkeen kanssa järjestäen monipuolisesti mm. hyvinvointia lisääviä tapahtumia ja toimintoja koulunuorisotyöntekijä Jaanan kanssa.

Talous ja ohjeet:

  • 2. maksatus ajalta 1.1.-30.6.2023 toteuttu.
  • Lokakuussa 2023 kerätään hankkeen vuoden 2023 omarahoitusosuudet.
  • Ohjeistusta: Lukioiden ns. normaalista toiminnasta (eli esimerkiksi tapahtumat, jotka toteutetaan ilman hanketta) aiheutuvia kustannuksia ei saa kohdentaa hankkeelle.

Ajankohtaista:

  • Meijän lukio -hankkeen ja opiskeluhuoltohenkilöstön iltapäiväkaffet 10.10.2023 klo 14.00-15.30, teams
  • Meijän lukio -hankkeen ja opiskeluhuoltohenkilöstön aamupäiväkaffet 11.10.2023 klo 10-11, teams
  • Yleinen hankkeen kyselytuokio: 31.10.23 klo 14.00-15.30, teams

alkusyksyisin terveisin,
Sanna, Mari, Jasmin, Anni, Joonas ja Ruusu

Yhteystiedot:

Projektipäällikkö Sanna Oikari
+358 44 718 4884, sanna.oikari@kuopio.fi

Hyvinvointivalmentaja Mari Käpykangas
+358 44 7184133, mari.kapykangas@kuopio.fi

Hyvinvointivalmentaja Jasmin Riekkinen (Kuopion ja Vesannon lukiot) 2.5. alkaen
+358 44 718 4249, jasmin.riekkinen@opedu.kuopio.fi

Hyvinvointivalmentaja Meiju Tiirikainen (perhevapailla 2.5. alkaen)
+358 44 718 4249, meiju.tiirikainen@kuopio.fi