Tervehdys Nuorten jaksaminen ja hyvinvointi Itä-Suomessa -hankkeesta!

NEST-keskus koordinoi syksyllä 2022 alkanutta Nuorten jaksaminen ja hyvinvointi -hanketta. Olemme starttailleet hanketta vauhdikkaasti ja lokakuun alussa hankkeessa aloitti kaksi reipasta hyvinvointivalmentajaa. Meiju Tiirikainen toimii Kuopion alueen lukioiden ja Vesannon yhtenäiskoulun lukion valmentajana. Mari Käpykangas toimii Savonlinnan lyseon lukion, Sulkavan, Leppävirran, Joroisten, Rautalammin ja Suonenjoen lukioiden valmentajana. Hankkeen vetäjänä toimii Sanna Oikari.

Hanketiimi esittäytyy:

Hanketiimi: Vasemmalla projektipäällikkö Sanna Oikari, 
keskellä hyvinvointivalmentaja Meiju Tiirikainen (Kuopio) ja 
oikealla hyvinvointivalmentaja Mari Käpykangas (Savonlinna).

Olen Mari Käpykangas ja asun Savonlinnassa, josta käsin toimin hankkeessa Etelä-Savon alueen lukioiden hyvinvointivalmentajana. Koulutustaustaltani olen yhteisöpedagogi YAMK. Olen aikaisemmin työskennellyt lastensuojelun sijaishuollon parissa, ammatillisen kuntoutuksen kentällä sekä reilut kymmenen vuotta koulukuraattorin tehtävissä peruskouluissa ja lukiossa. Vapaa-ajalla liikun mielelläni luonnossa saksanpaimenkoirani Mauno-Anteron kanssa ja nautin live-musiikista. Erityistaitoni ovat eksyminen mitä ihmeellisimmissä paikoissa, kovaa niistäminen sekä kattila- popcornien tekeminen 🙂.

Olen Meiju Tiirikainen, liikuntatieteiden maisteri Kuopiosta. Olen valmistunut Jyväskylän yliopistosta, jossa opiskelin pääaineenani liikuntapedagogiikkaa. Tällä hetkellä toimin lukio-opiskelijoiden hyvinvointivalmentajana Nuorten jaksaminen ja hyvinvointi Itä-Suomessa hankkeessa. Aikaisemmin olen työskennellyt liikunnan- ja terveystiedon opettajana perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa sekä toiminut Liikkuva opiskelu -hankkeessa. Vapaa-ajallani tykkään liikkua ja yksi intohimoistani on alppihiihto. Erityistaitoihin kuuluvat yleinen hökeltäminen, väärinpäin puhuminen sekä ajoittain jopa hoksaavakin tilannekomiikka 🙂

Olen Sanna Oikari, kasvatustieteilijä Joensuusta. Kipparoin tätä syyskuussa 2022 alkanutta Nuorten jaksaminen ja hyvinvointi Itä-Suomessa -hanketta. Minulla on vajaa 15 vuoden työkokemus erilaisten hankkeiden, koulutussuunnittelun ja henkilöstöhallinnon tehtävistä. Viimeisimmät kolmisen vuotta olen työskennellyt Kuopion kaupungin lukiokoulutuksen NEST-keskuksessa. Vapaa-ajallani tykkään liikkua eli pelaan höntsäsählyä, käyn salilla ja talvisin minut löytää viikonloppuisin Kolin rinteistä ja kesäisin patikoimasta. Meikäläisen erityistaitoja ovat huonot vitsit ja välikevennykset, hyvät eväät ja osuvat hastagit 🙂

Ensimmäisinä toimenpiteinä kouluille on lähetetty syyskuussa aloituskysely, jossa olemme kartoittaneet lukioiden taustatietoja ja toiveita hankkeeseen liittyen. Näiden pohjalta olemme koonneet pohjaa jo olemassa olevista hyvistä käytänteistä ja toimenpiteiden kohdennuksista. Loka-marraskuussa olemme jalkautuneet kouluille KICK OFF –aloitusinfojen myötä. Jalkautuminen jatkuu joulukuussa ja saamme kaikki hankelukiot kierrettyä tämän vuoden loppuun mennessä. 

Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet aloitusinfot lukioiden toiveiden mukaisesti, järjestäen opettajien ja opiskelijoiden infot joko erikseen tai yhtä aikaa. Sisältöinä olemme esitelleet hankkeen ja hanketiimin. Keskustelun ja ideoinnin herättämiseksi olemme käyneet läpi koulukohtaisia alustavia ajatuksia ja olemassa olevia hyviä käytänteitä sekä palvelurepertuaarin teemoja. Näiden taustatietojen jälkeen olemme toteuttaneet osallistujille pienryhmäporinat joko digitaalisesti padlettia hyödyntäen tai toiminnallisesti fläppipapereilla kiertäen. Ideana on ollut saada esille sekä opiskelijoiden että opettajien toiveita hankkeen konkreettisten toimenpiteiden kohdennuksista (mm. mitä  toimintoja koululle toivotaan lisää ja mihin toivoo valmentajien työpanosta). Pienryhmäporinat ovat herättäneet mukavasti keskustelua! Infojen jälkeen lukiot saavat valmentajilta koonnin ideoista. Tämän jälkeen sovitaan jatkotoimenpiteet ja teams-palaveri rehtorin/yhteyshenkilön kanssa hankkeen seuraavista askelmerkeistä ja ensi vuoden toimenpiteistä. 

Hanke etenee vaiheittain eri toimijat huomioiden:

  1. Aloituskysely rehtoreille: Olemassa olevat käytänteet ja toiveet (SYYSKUU 2022)
  2. KICK OFF -aloitusinfot kouluille: Opiskelijoiden ja opettajien toiveiden koonti, haastatteluja (LOKA-, MARRAS-, JOULUKUU 2022)
  3. Koonti aloitusinfoista (opettajien ja nuorten toiveet, ideat) (MARRAS-, JOULU-, TAMMIKUU 2022)
  4. Tarvittaessa kysely opiskelijoille hyvinvointia lisäävästä toiminnasta (ellei kaikkia opiskelijoita tavoitettu KICK OFFissa) (JOULUKUU 2022-TAMMIKUU 2023)
  5. Koontipalaveri teamsilla jatkotoimenpiteistä rehtorin/yhteyshenkilön kanssa (MARRAS-JOULUKUU 2022)
  6. Konkreettinen toiminta vuoden 2023 aikana
    → Luodaan toimintamalli/palvelurepertuaari lukion käyttöön: 
    → Palvelurepertuaarista valitaan ja toteutetaan lukioille ja nuorille sopivimmat ja toimivimmat käytänteet ja palvelut räätälöiden/pilotoiden

Aloitusinfojen lisäksi olemme lähteneet edistämään kaikkia hankkeen tavoitteita. Meillä on työ-, talous- ja viestintäsuunnitelmat ja ensimmäiset hankkeen kilpailutukset ovat meneillään. Lisäksi olemme pitäneet yhteistyöhankkeiden ja moniammatillisten yhteistyöryhmien kanssa suunnittelupalavereja. Hankkeemme alustavan teemoittelun mukaisesta palvelurepertuaarimallista löytyykin paljon konkreettisia lukioille toteutettavia toimintoja sekä myös yhteistyön mahdollisuuksia:  

1 .Fyysiset toiminnot
2. Psyykkiset toiminnot
3. Sosiaaliset toiminnot
4. Digitaaliset toiminnot
5. Tiedollisen tuen palvelut
6. Koulutus- ja kehittäminen
7. Tietoiskut- ja nostot ajankohtaisista aiheista
8. Resurssit – Hyvinvointivalmentajan työpanos

Viestintä ja some:
Hankkeesta käytetään mukavaa ja kaikille lukioille sopivaa lyhennettä Meijän lukio. 

Hankkeelle on luotu oma logo, ja sitä voi käyttää haluamassaan värissä:

Hankkeen löytää instasta: meijan_lukio ja facebookista: Meijan Lukio, ottakaahan seurantaan!

Hankkeen toimintaa 2022:

1.11 KICK OFF- aloitusinfo: Rautalammin lukio
8.11. KICK OFF -aloitusinfo: Leppävirran lukio
9.11. KICK OFF -aloitusinfo: Sulkavan lukio ja Savonlinnan Lyseon lukion opettajat
14.11. KICK OFF -aloitusinfo: Savonlinnan Lyseon lukion opiskelijat
15.11 KICK OFF -aloitusinfo: Vesannon ja Suonenjoen lukiot
18.11. KICK OFF -aloitusinfo: Kallaveden Lukio
22.11. KICK OFF -aloitusinfo: Kuopion Klassillinen Lukio

Tulevat tapahtumat / Ajankohtaista:

29.11. KICK OFF -aloitusinfo: Joroisten lukio
12.12. KICK OFF -aloitusinfo: Kuopion lyseon lukio
12.12. KICK OFF -aloitusinfo: Kuopion taidelukio LUMIT
13.12. KICK OFF -aloitusinfo: Kuopion Klassillinen Lukio, opiskelijat
14.12. KICK OFF -aloitusinfo: Nilsiän ja Juankosken lukiot

talvisin terveisin,

Sanna, Mari ja Meiju