NEST-keskus on Opetushallituksen kansallinen kansainvälisyyskasvatuksen koordinaatiohanke. Tarjoamme palveluja itäsuomalaisille lukioille ja lukiolaisille kansainvälistymisen tueksi. Mahdollisia reittejä kansainvälistymiseen on useita, me teemme niitä näkyväksi ja autamme sinua matkalla eteenpäin. Katso mahdollisuudet ja palvelumme opiskelijoille ja opettajille sekä koulujen hallinnolle. Lisäksi pyrimme edistämään yrittäjyyttä ja nuorten työelämätaitoja.

Itä-Suomen lukioista maailmalle! -hanke (ESR) käynnistyi syksyllä 2015 ja sen tiimoilta vuoden 2016 alussa perustettiin NEST-keskus – Network for Global Excellence on Upper Secondary Education and Training. Keskuksen toimipisteet ovat Kuopiossa, Joensuussa ja Savonlinnassa ja työntekijöitä meillä on kolme. Tavoitteenamme on edistää Itä-Suomen lukioiden kansainvälisyyttä, kehittää lukioiden kv-osaamista sekä tiivistää itäsuomalaisten lukioiden yhteistyötä kansainvälisessä toiminnassa. Lisäksi kehitämme lukioiden yrittäjyyskasvatusta ja työelämäyhteyttä.

Mukana toiminnassa on 24 lukio-opetuksen tarjoajaa (23 kuntaa: Joensuu, Joroinen, Juuka, Juva, Kitee, Kiuruvesi, Kuopio, Leppävirta, Lieksa, Mikkeli, Outokumpu, Pieksämäki, Pielavesi, Polvijärvi, Rautalampi, Savonlinna, Siilinjärvi, Sulkava, Suonenjoki, Tohmajärvi, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto sekä Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun säätiö), lukioita piirissämme on yhteensä 33 kappaletta.

NEST-keskuksen toiminta:

  • Tiedotamme lukioille kiinnostavista kansainvälisistä vaihto-ohjelmista ja kv-vierailumahdollisuuksista, esim. Future Leaders, Benjamin Franklin Summer Institute ja Euroscola – Toki muistuttelemme myös perinteisemmistä ohjelmista
  • Välitämme tietoa lukioille soveltuvista hankerahoitusmahdollisuuksista sekä niiden hakuajoista, esim. Nordplus Junior, Erasmus+, Interreg Europe, Interreg Itämeren alueen ohjelma, ENI, NPA, Horizon 2020, Leader
  • Autamme lukioita laatimaan hakemuksia rahoitusohjelmiin: Arvioimme hankeaihioita, ideoimme ja kehitämme sisältöjä ja tarjoamme ”vierihoitoa” hakemusten kirjoittamisessa ja budjetoinnissa
  • Tiedotamme lukioille mielenkiintoisista kansainvälisyyteen, yrittäjyyskasvatukseen ja työelämätaitoihin liittyvistä tapahtumista
  • Organisoimme kansainvälisyyteen, yrittäjyyskasvatukseen ja työelämätaitoihin liittyviä tapahtumia itse ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa
  • Kehitämme Nuori Yrittäjyys (NY)- ja YES-toimintaa Itä-Suomessa sekä oppilaitosten välistä yhteistyötä yrittäjyyskasvatuksessa
  • Kehitämme lukioiden kotikansainvälistymistä ja vaikutamme positiivisesti kieltenopetuksen monimuotoisuuden varmistamiseen
  • Tuemme kouluja opetuksen kehittämisessä kansainvälisyyden, yrittäjyyskasvatuksen ja työelämätaitojen osalta