Kevätlukukausi ja samalla hanke on edennyt yli puoliväliin! Hanke on mahdollistanut monenlaisia toimintoja, ja eri hankelukioiden tapahtumista ja jalkautumisten sisällöistä saa hyviä vinkkejä ja kokemuksia tulevien toimintojen suunnitteluun.

Hanketiimi aloittaakin huhti-toukokuussa syksyn toimintojen suunnittelupalaverit. Toimintoja on kohdennettu jo tänä lukuvuonna opiskelijoiden lisäksi opetushenkilöstön osaamisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen, ensi lukuvuonna kohderyhmiksi laajenee opiskelijoiden läheiset.

Myös nivelvaiheen opinto-ohjaus on jatkanut aktiivista toimintaa toteuttaen yksilötyöskentelyn lisäksi mm. tunteja 8. luokille, pienryhmiä 9. -luokkalaisille ja osallistumisia erilaisiin tapahtumiin kouluilla. Hanketiimin vahvuudessa on kevätlukukaudella opoharjoittelija Ninni Sormunen (erityisesti nivelvaiheen opinto-ohjaus) sekä huhtikuun alussa HUMAK-harjoittelunsa hankkeessa aloittaneet Pilvi Potasev ja Eveliina Ratinen.

Hankelukioiden toimintaa: Jalkautumisia, hyvinvointitoimintoja, osallisuutta ja yhteistyötä

Savonlinnan lyseon lukiolla on muodostunut kivaksi tavaksi opiskelijoiden kohtaamistavaksi parin viikon välein maanantaiaamuisin toteutettavat Kurakahvit. Kurakahvit toteutetaan yhteistyössä Meijän lukio –hankkeen sekä kuraattorin ja kouluterveydenhoitajan kanssa. Kurakahveille ovat osallistuneet alkuvuodesta myös yhteistyökumppanimme Triangeli –hanke tuoden paikalle muun muassa Tukisingon sekä Tukikoirakot MIELI Savonlinnan seudun mielenterveys ry:sta.

Sulkavan lukiolaiset viettivät todella monipuolisen liikuntapäivän Tahkolla. Opiskelijat pääsivät itse vaikuttamaan, että mihin liikunnallisiin aktiviteetteihin halusivat päivän aikana osallistua ja riemua riitti niin rinteessä, kylpylässä, Superparkissa, keilailussa kuin hohtominigolfauksessakin.

Sulkavan lukiolla sekä Savonlinnan lyseon lukiolla pääsimme testaamaan sosionomiharjoittelija-Sannin hankkeelle opintojensa lopputyönään toteuttamaa Meijän lukio- pakopeliä. Pakopeli olisi tarkoitus jalkauttaa hankkeen aikana kaikille hankelukioille ryhmäyttämisen työkaluksi, esimerkiksi Sulkavalla ja Savonlinnassa pakopeli olisi tulossa koulun tutoreiden käyttöön.

Leppävirran lukiolla ja Joroisten lukiolla olemme kohdanneet koulun opiskelijoita hyvinvointivalmentajan vetämillä opotunneilla, joilla aiheena on ollut motivaatio. Koulumotivaatiovalmentaja -koulutuksen saanut hyvinvointivalmentaja tutustutti opiskelijat oppitunneillaan Steven Reissin motivaatioteoriaan, jonka pohjalta myös tehtiin itsearviointeja siitä, millaiset tarpeet ja motiivit ovat heille tärkeitä.  

Nilsiän ja Juankosken lukioilla pidettiin yhteistyössä hankkeen hyvinvointivalmentajan ja kuraattoreiden kanssa tunnit ykkösille esiintymisjännityksestä. Tunneilla käytiin läpi jännittäviä tilanteita, jännityksen tunnistamista ja keinoja jännityksen sietämiseen.

Kuopion Klassikalla hanke osallistui tammikuun talviliikuntapäivän toteuttamiseen. Osa opiskelijoista lähti päiväksi Tahkolle rinteeseen, toiset taas osallistuivat eri toimintoihin Kuopiossa. Tarjolla oli liikunnan lisäksi myös kulttuuria elokuvien ja museoiden muodossa.

Siilinjärven lukiolla tehtiin opiskelijoiden toiveesta ystävänpäiväkortteja paikallisen palvelutalon asukkaille. Nuoret (ja vähän aikuisetkin) innostuivat askartelemaan kortteja niin, että niitä jäi hieman ylikin. Kortteihin piirreltiin, runoiltiin ja kirjoitettiin tervehdyksiä, jotka aivan varmasti tuottivat saajilleen iloa!

Kallaveden lukiolla järjestettiin helmikuussa taukoliikuntapäivä, jossa myös hankkeen hyvinvointivalmentaja oli mukana. Päivän järjestämisestä vastasivat Kallaveden liikuntatutorit yhdessä Pohjois-Savon Liikunnan kanssa. Opiskelijat kävivät ryhmittäin tutustumassa erilaisiin palauttaviin ja mielekkäisiin tapoihin irrottautua opiskelusta esimerkiksi lyhyellä liikuntatuokiolla tai pelaamalla pihapelejä.

Kuopion Lumitilla hanke on toteuttanut yhteistyössä opiskeluhuollon sekä opetushenkilöstön kanssa jalkautumispysäkkiä noin kaksi kertaa kuukaudessa. Pysäkillä opiskelijat ovat päässeet tekemään erilaisia osallistavia tehtäviä liittyen jalkautumispysäkin teemaan. Teemoina pysäkeillä on esimerkiksi ollut uni ja vahvuudet.

Kuopion Lyseolla on kokeiltu hyvinvointivalmentajan toimesta välituntiliikuntaa torstaisin aamulla ja päivällä. Välituntitoimintaa on lähdetty kehittämään enemmän opiskelijavetoiseksi, jotta se tulisi enemmän monipuolisemmaksi sekä vastaisi paremmin opiskelijoiden tarpeita.

Suonenjoen lukiolla toteutettiin tammikuussa talviliikuntapäivä, jossa opiskelijat pääsivät Kasurilan rinteisiin laskettelemaan. Opiskelijoille oli myös tarjolla opastusta laskettelemiseen.

Vesannon lukiolla pureuduttiin stressiin ja ahdistuksen teemoihin, jossa opiskelijat pääsivät pohtimaan minkälaiset asiat aiheuttavat ahdistusta sekä stressiä arjessa. Opiskelijat pääsivät tuomaan esille omia keinoja, millä helpottaa stressiä ja ahdistusta.

Rautalammin lukiolla opiskelijat pääsivät katsomaan teatteriesitystä Kuopiossa. Hanke mahdollisti opiskelijoille sekä osallistuneille opettajille esittävän taiteen kulttuurikokemuksen.

Opettajien osaamisen ja hyvinvoinnin lisääminen

Hankkeen toiminta kohdentuu myös opetushenkilöstöön, sillä hankkeen tavoitteena on opettajien osaamisen ja hyvinvoinnin lisääminen kohdentamalla tukea opetushenkilöstön koulutuksiin sekä hyvinvointiin ja jaksamiseen. Hanke kerää opetushenkilöstölle kohdennettuja toimintoja opettajien osaamispassiin, jonka suunnittelu- ja kehittämistyö on starttailtu. Kevätlukukauden 2025 aikana hanke on toteuttanut jo mm. opettajien turvakoulutuksia sekä tallennettuja ja kaikille hankelukioille hyödynnettäviä aineryhmille suunnattuja koulutuksia:

  • Lukiolaisten oppimismotivaation ja hyvinvoinnin tukeminen / Kati Vasalampi
  • Työkaluja lukio-opiskelijan opiskelukyvyn ja motivaation tukemiseksi / Marjo Naukkarinen (tallenne)
  • Traumainformoidun lähestymistavan perusperiaatteet / Kati Sarvela (tallenne)

Nivelvaiheen opojen kuulumiset

Nopot ovat jatkaneet kevätlukukaudella ysien ohjaamista ja tutustumisia lukioiden oppitunteihin. Tiivistä ohjausta on toteutettu myös suuntaa pohtivien lukiolaisten kanssa ohjauskeskusteluiden ja tutustumisten muodossa. Lukioilla nopot ovat olleet mukana myös joissakin pajoissa, kuten tulevaisuuspajat sekä hyvinvointiopintojaksolla (Voimakehän kokoaminen) ja joillakin muilla lukiotunneilla tarpeen mukaan.

Minna Canthin koulun ysien yhteishaun tunnelmat tiivistyivät maaliskuussa hakukahveilla, jotka Meijän lukion nopot toteuttivat yhdessä Kuopion koulunuorisotyöntekijöiden kanssa. Hakukahveilla kuultiin ja koettiin kirjavia tunteita jännityksestä iloon. Keskusteluissa painottuivat kysymykset ja pohdinnat liittyen hakemiseen, opintojen sujumiseen ja jatkosuunnitelmiin.

Maaliskuun aikana nopot ovat aloittaneet työskentelyn pilottikoulujen 8. luokkien parissa. Työ on alkanut henkilöstön infoamisilla, esittäytymisillä 8. -luokkalaisille ja muutamilla yksilökohtaamisilla.

Kevään aikana tiedossa on vielä pääsykoevalmennusta Minna Canthin koulun 9. -luokkalaisille, joilla on kevään hakuihin liittyen edessä vielä jännittävä päivä haastatteluiden ja muiden pääsykoetehtävien muodossa. Lisäksi nopojen kevääseen kuuluu lukioon hakeneiden 9. -luokkalaisten “Eväitä lukioon” -pienryhmä, jossa käsiteltävinä aiheina on asiaa yleisesti lukio-opinnoista sekä ajanhallinta, motivaatio, opiskelutekniikka ja keskittyminen.

Ajankohtaista:

  • Hankkeen ohjausryhmän 3. kokous 29.4. klo 14.00-16.00

Lue lisää hankkeen toiminnasta blogipostauksista:

Keväisin hanketerveisin ja yhteistyöstä kiittäen,

Sanna O., Sanna R., Lester, Sanna M., Tytti, Piia, Joonas, Ninni, Sanni, Eveliina ja Pilvi