Meijän lukio II-hankkeen syksy on sisältänyt nopojen, hyvinvointivalmentajien, koulunuorisotyöntekijän ja harjoittelijoiden kouluille jalkautumisia ja kohtaamisia, monipuolisia hankelukioille kohdennettuja opiskelijoiden koulukiinnittymistä ja hyvinvointia lisääviä toimintoja sekä hankkeen tavoitteiden ja toimenpiteiden suunnittelua ja kehittämistä!

NOPOjen syksyn kuulumisia nuorten kohtaamisista ja monipuolisesta yhteistyöstä

NOPOjen lokakuun ohjelma on ollut monipuolinen ja kohtaamisia täynnä. Tytti ja Sanna ovat tavanneet ohjattavia nuoria eri kouluilla yksilöohjausten, yhteistyöpalaverien ja koulukokeilujen merkeissä. Ensimmäiset ysiluokkalaiset ovat päässeet tutustumaan lukion oppitunneille ja nähneet lukio-opiskelua käytännössä. Myös lukiolaisten kanssa on tehty täsmätutustumisia eri oppilaitoksiin.


NOPOt ovat hakeneet ideoita ja kuulleet kokemuksia muiden paikkakuntien nivelvaihetyöstä. Jyväskylän opintomatkan antina oli roppakaupalla tietoa lukioiden tuen uudistuksesta ja hienoja esimerkkejä Gradian nivelvaiheen hanketoimista.

Oulussa opittiin tietenkin heidän vakiintuneesta NOPO-toiminnastaan sekä mm. Byströmin monipuolisesta ohjaamosta ja Lukiopirtistä. Oli kiinnostavaa kuulla NOPO-toiminnan tuloksista ja menetelmistä, jotka heillä ovat käytössä (esim. Voimakehä-työskentely). Syksyyn ovat tuoneet vauhtia myös erilaiset koulutukset, joissa opittuja asioita voidaan käyttää NOPOn työssä (RSMP, Voimakehä ja hyvinvointitaitoihin ja coachingiin liittyvä ohjauskoulutus).

Hyvinvointivalmentajien syksyä vauhdittaneet eri lukioiden tapahtumat ja jalkautumiset

Hyvinvointivalmentajien syksyä ovat vauhdittaneet eri lukioiden tapahtumat. Tapahtumissa on jatkettu ryhmäytymisen parissa uusiin ihmisiin tutustuen, harjoiteltu omaa hyvinvointia tukevia taitoja sekä kisailtu ja seikkailtu Kuopiossa Amazing Race -tyyliin! Lukiopäiviin on tuotu sisältöä muun muassa palautumisesta, stressinhallinnasta, ehkäisevästä päihdetyöstä sekä omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamisesta.

Savonlinnan Lyseon lukiolla myös ykkösluokkalaisten läheiset pääsivät kartoittamaan omia vahvuuksiaan ja voimavarojaan lukiolaisen huoltajina, kun hankkeemme järjesti lämminhenkisen Läheisten illan yhdessä Triangeli –hankkeen kanssa. Vastaavaa huoltajien jaksamista tukevaa toimintaa on tulossa hankkeen aikana myös muille lukioille.

Hyvinvointiopintojakso hankkeen kehittämistyönä

Loppuvuodesta pääsemme vielä pilotoimaan hyvinvointiopintojaksoa ja sen eri teemoja. Leppävirran lukiolla on toteutumassa ensimmäisen kerran heidän oma hyvinvointiopintojakso, jota Meijän lukio-hanke on ollut yhdessä suunnittelemassa, ja joka toteutetaankin yhteystyössä lukion omien opettajien kanssa.

Kuopiossa pilotoitava hankkeen oma hyvinvointiopintojakso puolestaan starttaa kolmannessa jaksossa.

Olemme saamassa todella kokonaisvaltaisesti hyvinvointia käsittelevän kokonaisuuden, jossa päästään myös hyödyntämään eri alojen ammattilaisia sekä perehdytään opiskelijan hyvinvointia tukeviin teemoihin käytännönläheisesti ja yhdessä kokeillen.

Odotamme innolla ja hyvinvointiopintojaksoa on mahdollista jalkauttaa hankeaikana kaikkiin hankelukioihin!

Harjoittelija Sannin esittäytyminen

Moikka moooi! Mie oon Sanni, kolmannen vuoden sosionomiopiskelija Savonlinnasta.

Pääsin Meijän lukio II-hankkeeseen suorittamaan opintojeni syventävää harjottelua, joka kestää 10 viikkoa. Olen päässyt harkan aikana tutustumaan hankkeen toimintaan ja jalkautumaan Savonlinnan Lyseon lukiolle, Sulkavan lukiolle, Joroisten lukiolle ja Leppävirran lukiolle.

Sanosin, että oon monipuolinen persoona, tykkään vauhdista ja vaarallisista tilanteista, mutta nautin myös yhtä paljon rauhallisista hetkistä etenkin kynttilöiden valossa ja teekupin ääressä.

Oon ite opiskellut Savonlinnan lyseon lukiossa ja valmistunut sieltä 2021. Lukioarki ja toiminnat on siis aika tuoreessa muistissa omien kokemuksien kautta edelleen. Vaikka omista lukio-ajoista on vasta hetki niin, paljon on jo lyhyessä ajassa kerennyt tapahtua ja muuttua.

Sannin kokemuksia harkasta

Vitsit miten nopeesti tää kymmenen viikon ammattikäytäntöjä syventävä harjoittelu on mennyt ja nyt se lähenee jo loppua. Miten paljon tässä onkaan päässyt näkemään ja kokemaan ja tietysti, miten monessa on päässyt olemaan mukana.

Pientä listausta ja koontia siitä minkälaista sisältöä miun harkassa on ollut:

Tutustuminen

  • Nimenomaan tutustuminen siihen, että; Mikä ihme on hanke?!
  • Oon lukenut ja tutustunut paperilla hankkeen tiivistelmään ja hankehakemukseen. Lisäksi oon ollut korvat höröllä kuuntelemassa ja hankkimassa tietoa siitä, millainen on mm. hankkeen rahoitus ja byrokratia.
  • Näiden pohjalta oon saanut loksauteltua paloja kohdalleen siitä, mikä kaikki vaikuttaa mihinkin ja mikä mahdollistaa sen, että me voidaan suunnitella ja toteuttaa koulukiinnittymistä tukevia ruohonjuuritason toimintoja, kohdata opiskelijoita ja näin ollen ennaltaehkäistä koulupudokkuutta.

Kurakahvit

  • Kurakahvit on ollut rento ja helppo tapa harjoitella opiskelijoiden kohtaamista.
  • Kurakahvit on pitänyt sisällä juttelua, hengailua ja läsnäoloa. Niin ja tottakai kahvia!

Opotunnit

  • Sain mahdollisuuden päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan yhden lukion ykkösille, yhteensä 5x45min Opotunnit aiheesta Stressin hallinta.
  • Oli tosi palkitseva ja opettavainen kokemus keksiä tunnin sisältö niin, että se osallistaa nuoria tärkeän asian äärellä, mutta on myös opettavainen.

Iloa ja Valoa aamupäivä

  • Aamupäivä on suunniteltu vahvassa yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. Lisäksi yhteistyössä on ollut toinen opiskelija ja meidän harjoittelujen ohjaajat ollut tukena.
  • Aamupäivän suunnittelu ja aikataulutus on vienyt paljon aikaa, mutta hyvinvointia tukevan lopputuloksen vuoksi mielenkiinto on kestänyt, vaikka välillä on hammasta purtu, jotta hommat etenee.
  • Jos meinaatte suunnitella ja toteuttaa yli kahdellesadalle opiskelijalle ryhmäytymistoimintaa yli luokkarajojen niin voin kertoa, siinä on monta kompastuskiveä matkalla ja paljon asioita, joita pitää ottaa huomioon.

Amazing Kuopio race

  • Tämä kokonaisuus tuli väsättyä kasaan aika nopealla aikataululla ja tehokkaalla yhteistyöllä tiimin kanssa.
  • Tuotoksena syntyi ryhmäytymistoiminto, leikkimielinen kilpailu, jossa tarkoituksena oli tutustua Kuopioon nähtävyyksien ja tiedonhaun kautta, tottakai ryhmässä toimien.

Pakopeli

  • Tätä tehdessä on ollut ihan omissa maailmoissa ja vahvuuksissa.
  • Lukioympäristöön suunnattu pakopeli toimii nyt vielä pilottikokeiluna, mutta tavoitteena on jatkojalostaa tästä myös oma opinnäytetyö.

Näiden lisäksi oon päässyt olemaan mukana niin yhteistyöpalavereissa kuin budjetointipalavereissa ja monessa muussa palaverissa. On ollut kehittämispalaveria, harkkapalaveria, tiimipalaveria ja ohjauspalaveria. Palaverit on ollut tosi mielenkiintoisia, vaikka ihan jokaisesta palaverista en aina ole kaikkea ymmärtänytkään. Mutta ainakin koko ajan on oppinut lisää!

Kaiken kaikkiaan ollut tosi monipuolista tekemistä niin itsenäisesti kun tiimeissä, kouluilla ja etänä, eli monenlaista monessa paikassa ja se on kyllä ollut tämän harjoittelun paras puoli!

Meijän lukio II-hanke ja Frendie aloittavat yhteistyön Lukiolaisten Frendie X –palvelun myötä

Meijän lukio II-hanke ja Frendie aloittavat yhteistyön! Frendie X palvelu voi auttaa löytämään uusia kavereita harrastuksiin, ulkoilemaan ja muuhun kivaan tekemiseen, kun se yhdistää lukiolaisia ihan ympäri Suomen.

Pilottilukioiksi on valikoitunut hankkeen piiriin kuuluvia isoja lukioita (Savonlinnan lyseon lukio ja Kuopion neljä keskustalukiota) sekä Sulkavan lukio. Saadessamme käyttäjäpalautetta sovelluksesta, tätä yhteistyötä on mahdollista käynnistää myös muiden hankelukioiden kanssa.

Frendien Lukiotiimin työntekijät ja Meijän lukio -hankkeen työntekijät jalkauttavat palvelua suunnitellusti pilottilukioilla alkuvuoden 2025 aikana. Nuorille palvelun käyttöön ottaminen on täysin vapaaehtoista. Kutsumme teidät lämpimästi mukaan rakentamaan valtakunnallista palvelua, jotta voimme yhdessä tukea lukiolaisia sosiaalisten suhteiden vahvistamisessa ja yksinäisyyden ehkäisyssä! Tutustu Lukiolaisten PRO -yhteisöalustaan täällä.

Ajankohtaista:

Lukiolaisten Frendie X –palvelun ennakkoinfo 9.12. klo 15.00-15.30 (teams)

Hankkeen yleinen infotilaisuus ja kyselytuokio 16.12. Klo 14.00-15.30 (teams):

  • Hankkeen kuulumiset
  • Annin ja Joonaksen Opiskelijoiden lukio-opintoihin kiinnittyminen opinnäytetyön esittely
  • Frendie X palvelu

Alkutalvisin hanketerveisin,
Sanna O., Meiju, Sanna R., Lester, Sanna M., Tytti, Piia, Sanni, Anni ja Joonas